reklam

Manşet

Başlıklar

İlber Ortaylı Neden Büyük Bir Tarihçidir ?

Yazar Unknown 8 Eylül 2015 Salı 0 yorum
                      


   İlber Ortaylı'yı bilirsiniz.Kendisi şuan Halil İnalcıkla beraber Türkiye'nin tarih ikonudur.Kitaplarını okumasanız bile televizyon sayesinde bir çok programda sadece üniversite öğrencilerini değil halkı da bilgilendirme çabasında büyük bir akademisyendir.Bu yazım neden böyle birine ihtiyacımız olduğu ve hocanın yaşamına dair.
   Ortaylı 1947 Bregenz doğumlu,Kırım Tatar kökenlidir.Doğduktan kısa bir süre sonra Türkiye'ye gelmişler ve burda başarılı bir hayat baş göstermeye başlar.
    Daha 17 li yaşlarda kız kardeşiyle beraber Türkiye gezmelerine başlar ve büyük bir bilgi birikimine sahip olmaya başlar.Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni kazanır fakat memnun kalmaz ve Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne geçer.Buradayken tamamen entellektüel bir insana dönüşmeye başlamıştır.Günlerini kitaplarla,tiyatrolar ve yabancı dillerle ilgilenerek geçirir.Üniversiteye başladığında çok iyi bir Almanca bilgisi vardır.Fakülteyi bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Tarih bölümüne girer ve buraya devam ederken bir yandan Siyasal Bilgiler'de yüksek lisans yaparken bir yandan ODTÜ'de İngilizce hazırlık sınıfına devam eder.
    Ortaylı gittiği her yerde dikkat çeken bir insandır.Arkadaşlarının onunla ilgili anılarında bir çok yerde entellektüel birikimini nasıl ortaya koyduğu görülür.
     Çok az kişiye verilen Milli Eğitim Bakanlığı bursuyla Chicago Üniversitesi'ne gider ve burda Türkiye'nin başka büyük bir hocası,bu yıl itibariyle 100 yaşına girmiş olan Halil İnalcık'la çalışır.
      Ortaylı sürekli yurtdışı ziyaretleri yapar.Ünlü müzeler,operalar,tarihi mekanları bizzat görür.Daha genç yaşlarda akademisyenlerle bağlar kurar.
      İlber hocanın üniversite yıllarında ki arkadaşlarının söylediklerine göre çok yönlü birisidir.Kendi kendisine yabancı dillerde yetiştirir ve yeri geldiğinde dostlarında dersler alır.Bugün İlber hoca İngilizce,Almanca,Fransızca,Rusça ve İtalyanca'yı iyi derecede bilirken,orta derecede Slav dillerine,Farsça ve Arapçaya hakimdir.
      Ortaylı yıllarca kitaplar yazar.Televizyon programlarına katılır.Türkiye'yi bilinçlendirmek için çalışır.Kendisine politikaya atılma teklifleri gelmesine rağmen reddeder.Özellikle yandaş medya,yazarlar ve akademisyenlere boğulduğumuz şu günlerde İlber Ortaylı senelerden beri kitapları ve medyada  tam bir tarihçi gibi gereken herkesi eleştirmeyi bilmiştir.
      Bugün İlber Ortaylı gibi insanlara daha çok ihtiyacımız vardır.Özellikle akademisyenler beyin göçleri sonucu diğer ülkelere kaptırıldığı günlerde dünya çapında insanların ülkelerinde kalıp halkını bilinçlerdirmeye çalışmaları çok büyük bir takdir,saygı ve sevgiyi hak eder.

Hiç yorum yok: