reklam

Manşet

Başlıklar

Efsane Başkan Kennedy

Yazar Unknown 22 Eylül 2015 Salı 0 yorum

     Türkiye'ye yaklaşan bir erken seçim zamanındayız fakat sadece bizlere değil ABD'ye de bir seçim yaklaşıyor.Bu yüzden bugün konumuz ABD'nin efsane başkanlarından John F. Kennedy.
     İkinci Dünya Savaşı sonrası yıllara gidelim.Dünya iki büyük savaş görmüş,çok sayıda devlet,imparatorluk çökmüş,dünya sınırları değişmişti.Bu değişimler sonucu yeni düzende dünya yeni iki süper güçle tanıştı:ABD vs SSCB.
    Başlarda iyiydi araları.Hitler'i alaşağı etmiş,hatta Hitler'in konuşma yaptığı balkonun önünde hep beraber zafer kutlamaları yapılmış bütün subaylar fotoğraflar çektirmişti.Ama her dönem olduğu gibi insanoğlunun açgözlülüğü onları yeni bir savaşa itti:Soğuk Savaş.
     Bir tarafta özgürlükçü ABD,diğer tarafta eşitlikçi SSCB dünyaya kendilerini empoze etmeye çalışıyorlardı.Nice insanlar bu yolda feda edilmişti.ABD astronotları ve SSCB kozmonotları,ajanlar,devlet görevlileri ve bunlara masum vatandaşlarda dahil.Bugün konumuz başka bir kurban olan tarihin hala unutamadığı başkan:John Fitzgerald Kennedy.
    John F. Kennedy,İrlanda asıllı bir Amerikalı.Dürüst,cesur ve doğrucu bir politikacı olmasıyla ünlendi.Soğuk savaşın tam ortasında büyük bir misyon yüklendi ve başkanlığa aday oldu.Az bir farkla rakibini geçerek başkan oldu.Halk onu çok sevdi.Korkunç Amerika algısını yıkmaya,SSCB,Küba ve Vietnam başta olmak üzere arasının hiç de iyi olmadığı ülkelerle ilişkileri düzeltme yoluna gidiyordu.Vietnam'dan çekilmeyi,soğuk savaşı bitirmeyi istedi.ABD'yi ele geçiren işe yaramaz bürokratları yok etmeye çalışarak herkeste sempati uyandıran kendi gibi dürüst bir ABD istedi.Fakat 22 Kasım 1963 günü Dallas'da halkının gözü önünde suikaste kurban gitti.Davalar açıldı,iddialar ortaya atıldı.Suçlanan kişi Lee Harvey Oswald adlı biriydi ve daha mahkemeye çıkarılamadan polislerin koruması altında olmasına rağmen Jack Ruby adlı kişi tarafından vurularak öldürüldü.Olayları araştırmak üzere birçok komisyon kuruldu.Fakat Kennedy'e birden fazla yerden ve açıdan ateş açılmış olmasına rağmen komisyon Oswald'ı suçlu buldu.
    Kenndy suikasti üstüne kitaplar yazıldı,filmler çekildi,davalar açıldı fakat konu kapanmıştı.Efsane başkan bu kez gerçekten ölmüştü...

Hiç yorum yok: